RI Benelux

Perspectives from Benelux

Rijksmuseum heeft voor het derde jaar de beste reputatie van de belangrijkste kunstmusea in Nederland

Een reactie plaatsen

Het Rijksmuseum heeft voor het derde jaar op een rij de prijs gewonnen voor het Nederlandse kunstmuseum met de beste reputatie! De uitreiking vond plaats tijdens Reputation Institute Nederland’s RI Awards 2017 op 6 maart in het Rijksmuseum in Amsterdam, waarbij tevens de prijs werd uitgereikt voor het Nederlandse bedrijf met de beste reputatie. Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum nam deze avond de prijs in ontvangst uit handen van Cees van Riel, hoogleraar Corporate Communications aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en medeoprichter van het Reputation Institute.

dutch-museums

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, neemt de prijs in ontvangst voor het kunstmuseum met de beste reputatie van 2017 uit handen van Cees van Riel, medeoprichter Reputation Institute

Het Noordbrabants Museum volgt op de tweede positie in de ranglijst met een spectaculaire groei in de ranglijst vergeleken met vorig jaar (toen nog op de negende positie). Zeer waarschijnlijk komt dit door de succesvolle expositie van Jeroen Bosch in 2016, welke veel bezoekers heeft getrokken. De top drie van de ranglijst wordt afgesloten door het Van Gogh Museum, vorig jaar nog op plaats vier. Het onlangs geopende Museum Voorlinden is dit jaar voor het eerst meegenomen in het onderzoek en komt binnen in de ranglijst op de laatste positie met een verschil van 15 punten met de nummer 1 (echter nog steeds een zeer hoge reputatie vergeleken met het bedrijfsleven).

museum-rankings

Het Rijksmuseum is populair. Dit uit zich ook in de spontane associaties die mensen hebben met musea in algemeen. Wanneer mensen aan een museum denken, is het zeer opvallend te zien dat vrijwel het meest direct gedacht wordt aan het Rijksmuseum. Dit geldt niet alleen voor bezoekers van musea, maar ook voor mensen die geen musea bezoeken.

museum-visitors

Spontane associaties met kunstmusea

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen van het Nederlandse algemeen publiek overwegend neutrale tot positieve percepties hebben met musea. Dit geldt uiteraard voor bezoekers van musea, maar ook voor mensen die musea niet bezoeken. Ook vinden zowel bezoekers als niet-bezoekers van musea dat een substantieel deel van culturele overheidssubsidies naar musea zou moeten gaan. De legitimiteit van musea wordt al met al breed gedragen in de Nederlandse maatschappij. Dit biedt groeikansen voor Nederlandse musea, mits zij succesvol in staat zijn een groter aandeel van de bevolking voor musea te enthousiasmeren.

Reputation Institute presenteert jaarlijks de reputatieresultaten van de grootste Nederlandse bedrijven. De ranglijsten worden opgesteld met behulp van het RepTrak® model, ontwikkeld door het Reputation Institute. Sinds 2015 worden hierbij tevens de reputatieresultaten gepresenteerd van de belangrijkste Nederlandse kunstmusea. Het RepTrak® model is voor de kunstmusea aangepast.  Elk museum is beoordeeld door minimaal 100 mensen die bekend zijn met het museum en een museum hebben bezocht in de afgelopen 3 jaar (hoeft niet per se het museum te zijn die zij beoordelen). De online dataverzameling voor de studie naar de reputatie van kunstmusea vond plaats van 17 januari tot en met 10 februari 2017 onder een representatieve steekproef van het Nederlandse publiek. Het onderzoek naar de reputaties van de Nederlandse bedrijven is onderdeel van het wereldwijde reputatieonderzoek uitgevoerd door het Reputation Institute in meer dan 40 landen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gratiëlla Schippers, per e-mail op gschippers@reputationinstitute.com.

Auteur: Reputation Institute

Reputation Institute is the world’s leading reputation research-based consulting and advisory firm. The work of RI enables many of the world’s leading companies to make more confident business decisions that build and protect reputation capital, analyze risk and sustainability topics, and drive competitive advantage. RI’s most prominent management tool is the RepTrak® model for analyzing the reputations of companies and institutions — best known as the Forbes-published Global RepTrak® 100, the world’s largest study of corporate reputations.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s